Om

Rapsolja

Hantering m.m.

Honung

Från frö till flaska.

Mårdängs Kallpressade Rapsolja är ett familjeföretag som är beläget i Mårdäng, 1 mil norr om Gävle. Vi gör kallpressad rapsolja, vi säljer även pelletsen som bl.a. djurfoder. Rapsen odlas i byarna runt Mårdäng och oljan tillverkas på gården i Mårdäng.


Vårt koncept går ut på att ta fram den unika smaken från respektive sort av raps, oftast har vi 2st olika sorter av raps i vårt sortiment.

Senap

Honungen kommer från ett antal bikupor spridda i vår närhet. Med medel små lantbruk samt en hel del skogsmark. Hallon är vår huvudsakliga dragväxt, vissa år även Raps.


Vi började 2013 med Biodling och har nu ca50st samhällen, räknar med att ha ett 80-tal samhällen om några år.


Honungen säljes i huvudsak via marknader.

Finns även i några få butiker

Vår senap tillverkas av Murarbiet med våra underbara produkter. Rapsolja från oss och Murarbiets honung tillsammans med senapsfrön och lite socker.

Anna-Karin på marknad i Linnéträdgård, Uppsala.

Ola och Ida på Marknad i Sundsvall.

Under konceptet Mårdängskallpressade jobbar jag (Ola) med att pressa i huvudsak rapsfrön genom en maskin, där fröna under press släpper sin olja utan några tillsatser av varken värme eller kemikalier, så kallad kallpressning. Det man får är olja samt rapskaka av fröresterna dessa blir i formen av pellets

Verksamheten bedriver jag i min fars gamla svinstall, som vi har gjort iordning för denna verksamhet. Och tillgången till lagringsfickor för rapsfröna samt en torkanläggning är avgörande för möjligheten till denna verksamhet. Från lagringsfickorna blåser jag fröna i rör till en mindre behållare ovanför själva pressen, när den behållaren är fylld kan pressen gå själv ca 2 dygn, rapskakan transporteras på ett transportband till en stor säck. Medans oljan rinner ner igenom 3 st sedimenteringstankar innan den pumpas över i en tank som rymmer ca 600L, där den sedan får ligga tills det är dags för tappning efter ca 2,5 vecka.

Denna olja tappar jag upp på förpackning efter att den fått sedimentera under några veckor.

Jag hjälper även andra t.ex. Sörbo Gården (Rengsjö), Granby Gård (Vallentuna), med pressning och tappning. Den press som vi har klarar av Raps & Rybs frön, Linfrön går även att pressa, men då bara till tekniskolja (färg, impregneringsmedel).


Provar även med odling av amerikanska jätteblåbär samt hallon.


En av mina produkter tillverkas i samarbete med MurarBiet (Senapen).


Försäljning av rapsoljan & honung sker förutom via ett 40-tal återförsäljare, av mig och min fru (Anna-Karin) på matmarknader t.ex. Bondens egen Marknad i Gävle & Östermalm (Stockholm) men även andra matmarknader inom en radie om ca 10mil från Gävle


Efter tappning på förpackning som här 1dl flaska ska etiketten på. På runda flaskor går det bra att rulla på tryckta etiketter, men på våra presentkannor får vi knyta på dem.